Снимка: Bulgaria ON AIR

Асоциацията на най-големите компании иновативни компании, Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз отправиха призив към политическите партии за надпартийно решаване на проблемите със здравеопазването. Те поискаха повече инвестиции и повече финансиране на стойност от 4 млрд. лв.

"На първо място, българската здравна система е недофинансирана, всяко едно сравнение с останалите държави в ЕС го показва", посочи председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев в "България сутрин".

Още по темата

В България 4,5% от БВП се отделя за здравеопазване (на човек - под 1000 лв.), а средните европейски нива са 4-5 пъти повече е публичното финансиране.

"Второто нещо касае резултатите, които българското здравеопазване постига. То безспорно е значително по-добро, но ако го сравним с останалите държави в ЕС - виждаме сериозно изоставане по основните здравни показатели", отбеляза Денев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него българската здравна система се нуждае от два елемента: европейски и български.

"Ако искаме българската здравна система да постига европейски резултати, ние имаме нужда от европейско финансиране и европейска ефективност. Нужен е и надпартиен консенсус, тъй като всяка промяна и всяка инвестиция, която правим днес в българското здравеопазване, ще донесе резултати след 5 до 10 години - повече от мандата, на което и да е правителство", смята събеседникът.

Председателят на ARPharM посочи две реформи, които биха донесли добър резултат: дигитализация, която би дала лесен достъп до медицински данни и на пациенти, и на лекари; и кадрова политика по региони - медицинските специалисти да остават в България, но да работят извън големите градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase