Възможно ли е ваксината на АстраЗенека да помага за образуването на тромби и могат ли да се предотвратят фаталните последици?  

"На този свят всичко е възможно. Трябва да се провери, най-вероятно е случайно съвпадение, но все пак е подозрително и трябва да се изследва. Основното поражение, което се нанася от COVID-19, това е образуване на тромби в малките съдове на белия дроб или в по-големите съдове, като например вените и с развитие на венозни тромбози", каза председателят на Националното дружество по ангиология и флебология и завеждащ Клиника по Нагиология в "Аджибадем Сити Клиник" проф. Лъчезар Гроздински в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че 1/3 от фаталните случаи се дължат на белодробна емболия.
 
"В хроничната фаза по-малко има такива поражения, но се предполага, че има повишена съсирваемост на кръвта. При Ковид-19 от една страна се засяга съдовият ендотел - възпалително, а от друга страна се повишава съсирваемостта на кръвта. Това са от два от факторите за развитие на тромбоза. Тя може да възникне в малките съдчета на белия дроб", допълни проф. Гроздински.
Още по темата
 
Експертът обясни, че вече активно се прилага антитромбозна терапия, която все пак има ефект.
 
"Съдовете, които хранят мозъка или корема, или пък периферните вени и артерии на долни и горни крайници, се изследват с ултразвук, което е с отлични възможности за сканиране на съдови проблеми, включително и при Ковид-19 не е лошо да се проверяват. Белодробната тромбоемболия се диагностицира с контрастен скенер. Това е най-сигурният метод. Ако има поражения - трябва да се предприеме сериозно лечение", категоричен бе професорът и добави, че атеросклерозата причинява стеснение на съдовете.
 
"При определени обстоятелства това стеснение се превръща в запушване, тоест в тромбоза. Тогава органът не получава кръв и се развива инфаркт, инсулт. Ако хванем атеросклерозата в по-ранен стадий, ние можем да я лекуваме с медикамент. А ако достигне критично стеснение над 70% - може да се постави стент", каза още проф. Лъчезар Гроздински.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase