Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За пациенти, ваксинирани с "АстраЗенека", които са с тежки паник атаки, съобщи д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

"Те пристигат с паник атаки, а не са болни, но се страхуват. В повечето случаи ваксината не е причина за разболяване, за загиване, ваксината в цял свят спасява човешки животи. Така че, хората трябва да се ваксинират, но да са тествани преди това, че са здрави", посочи още спешният медик пред БНР.

Още по темата

Според нея НЗОК трябва да преосмисли политиката си и да намери начин чрез клинична пътека да могат да се хоспитализират бързо и пациентите с двустранна бронхопневмония, които са със симптомите на Covid-19 , но са с отрицателен PCR тест, както и отрицателен антигенен тест, защото сега те не могат да се хоспитализират в болница в Covid отделенията, а такива случаи има десетки.

„Ние не можем с часове да хоспитализираме тези пациенти, същият проблем е и при личните лекари, които също не могат да лекуват тези пациенти, които им ги връщат в къщи, а те не могат да се лекуват при домашни условия, защото се нуждаят от венозни антибиотици, те имат дихателна недостатъчност“, поясни още д-р Кателиева.

Тя изтъкна, че в момента има проблем и с приема в интензивните отделения, които са препълнени.

„Там има и пациенти с други заболявания, но лавинообразно растящият брой болни поставя пред проблем интензивните отделения, а тези отделения не могат да се увеличат лесно“, каза лекарят.

Д-р Кателиева изтъкна, че сме закъснели с мерките, те са тотално разхлабени, освен това ваксинацията е спряна, така че дори и да има трети локдаун, ще има две тежки седмици, в които спешната помощ ще се задъхва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase