Снимка: БГНЕС
"Натискът към цялата здравна система е огромен. Има много хоспитализирани хора. За съжаление, вирусът се подновява. Това трябва да е сигнал към всички нас да погледнем сериозно към мерките, които са и предстоят да бъдат въведени". Това заяви на брифинг говорителят на Спешна помощ - София Катя Сунгарска.
 
В периода от 8 до 15 март спешните повиквания, свързани с COVID-19, са 1482. "Това е безкрайно много на фона на тези сигнали, които по принцип обслужваме. Повикванията за деца в този период са 129", каза още тя.
 
"Здравната система, въпреки че досега устоя, е на ръба на възможностите си и трябва някак да бъде пощадена. Хората са безкрайно изморени. Всички работим буквално на ръба", посочи още тя.
Още по темата
 
И допълни: "Моля ви, пощадете всички, които работят в здравната система. Не можем да се справим с такъв тежък наплив. Моля ви, спазвайте мерките, пренаредете си приоритетите за известно време - кое ви е важно и кое не. Кому е нужно да се бутаме всички в моловете?".
 
"Молим пациентите, от които може би една част от тях не са пациенти, а са притеснени, да търсят личните си лекари, а не нас, защото хората, които имат нужда от Спешна помощ понякога не могат да се свържат с нас", призова още Сунгарска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase