Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу Covid-19, имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Това каза за БНР националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова.

В синдиката продължават да постъпват сигнали от работещи, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да упражняват право си на труд.

Още по темата

Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки, категорична е Величка Никова.

„Работниците са обезпокоени, че всеки от тях  може да не понесе такъв вид ваксина, някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително. Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда“, обясни тя.

Специалистът по трудово право припомни, че в Кодекса на труда има основание поради, което работодатели могат да освобождават работници, които обективно не могат да изпълняват своята работа, но „това трябва да се докаже с медицински документи, с медицински показания“.

Коментари Напиши коментар

84

Врабчето

преди 1 месец

До Работодател
Колкото си прав - толкова и да си здрав!

83

До Работодател

преди 1 месец

Не се фукай толкова. Че ще ти раЗбия кРатуната, мишка такава.

82

до 80 от славянин

преди 1 месец

''Животодателю'', не бъди толкова ербап, защото нямаш толкова власт, колкото си въобразяваш!