Снимка: архив, БГНЕС

Има изключителна активност в докладването на нежелани реакции след ваксиниране. Това съобщи пред БНР д-р Мария Попова, директор на Дирекция „Лекарствена безопасност и клинични изпитвания“ в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

„Има изключителна активност. Броят на нежеланите реакции, които получаваме всеки ден, расте и е доста голям – наближава или леко надвишава 1 000 съобщения, което е съвсем безпрецедентно за нашата система“, каза д-р Попова.

Още по темата

Тя обясни, че голямата част от тези реакции са познати реакции. Някои от тях протичат и по-драматично, но за кратко време, преходни са.

„При всички ваксини, с които разполагаме към момента, повече от 70-80% от реакциите представляват грипоподобен синдром, в който има температура, има втрисане, болка на мястото на убождането. В някои случаи тази температура е по-висока – характерно по-висока при „АстраЗенека“ и малко по-ниска при РНК ваксините. При РНК ваксините е около 38 градуса най-много, докато при „АстраЗенека“ надвишава и то при млади хора. Пациентите ни съобщават, че имат сърцебиене, имат прималяване, тръпки в крайниците. Може би в 30% от случаите се докладва гадене, световъртеж“, поясни д-р Попова.

По думите й тези реакции отзвучават в рамките на около едно денонощие, а една малка част продължават повече от 24 часа със затихване.

„Следим с особено внимание алергичните реакции и те не са много“, уточни д-р Мария Попова.

Големият брой докладвани реакции от ваксините срещу COVID-19 д-р Попова обяснява с чувствителността на обществото по тази тема. Тя даде примери с предишни кампании и призиви да се съобщават нежелани лекарствени реакции, които не са дали очаквания ефект.

Какъв е механизмът за съобщаване на нежелани реакции? На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има онлайн формуляр – жълт за медицинските специалисти и бял за пациентите. Предоставен е телефон за неразполагащите с интернет връзка. Когато става дума за ваксина, трябва да се посочи партидният номер – нещо, което не е валидно за химическите лекарства, посочи д-р Попова. Партидният номер се намира върху пациентската карта, която се дава на имунизираното лице. Друг канал за информиране за странични ефекти от ваксините е съобщаването им на личния лекар.

Сигналите се разглеждат от ИАЛ, но при по-сериозните случаи Агенцията по лекарствата има възможност да сезира РЗИ да изготви доклад. Сериозните казуси се разглеждат и от консултативна комисия към агенцията. На следващ етап информацията се изпраща към Европейската агенция по лекарствата. „Когато реакцията е сериозна, ние имаме 15 дни, за да я изпратим“, каза д-р Мария Попова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase