Снимка: БГНЕС

Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) не е съгласна с новите здравно-санитарни изисквания към пристигащите в страната ни от Африка граждани за задължителна карантина и последващ PCR тест.

Припомняме, че със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 00:00 часа на 13 март беше въведена задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR тест за влизащите от Африка пътници.

Още по темата

Това означава, че доста българи, които в момента са на почивка в новата актуална туристическа дестинация - Занзибар, ще трябва да си останат вкъщи след завръщането си. Заповедтта касае курортистите от други популярни дестинации като Кения, Египет, Мароко и Тунис.

Според заповедта на проф. Костадин Ангелов въпросните хора трябва да бъдат поставени под карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което посочат, че ще пребивават, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Карантината ще се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен резултат от проведено на 10-ия ден от карантината изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Резултатът трябва да се представи на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието.

В протестно писмо от Асоциацията изреждат няколко причини за несъгласието си, предава БТА.

Според Асоциаицията "континенталният принцип" за налагане на противоепидемични мерки е неуместен, защото подходът изключва от списъка на възможностите за пътуване над 25 на сто от страните в света; групирани единствено на база териториално разположение, ограниченията поставят под общ знаменател 54 страни с различни политически режими и начини на управление, различно отношение към пандемията на COVID-19 и ваксинацията, и различни мерки срещу COVID-19.

Според АБТТА подходът не отчита практиката и заключенията на реномирани научно-изследователски институции за диференциране на ограничителните епидемиологичните мерки "страна по страна".

Според Асоциацията "континенталният подход" е в ущърб на гражданите на България, защото влизането в сила на нова Заповед за промяна на ограниченията без предизвестие не позволява на туроператорите и потребителите да планират и предвидят своите действия от предприетите мерки. В момента включително има пътуващи в заварено положение, изтъкват от АБТТА.

За предстоящата пролетната ученическа ваканция много потребители са планирали и предплатили пътуване до засегнатите от ограниченията дестинации. Новото изискване за карантина след завръщане ще възпрепятства от една страна родителите да се върнат на работа, а от друга страна - задължаването на учениците да останат близо две учебни седмици след ваканцията вкъщи ги ощетява по отношение на правото има да получат адекватна възможност за обучение, смятат от АБТТА.

Новите изисквания поставят в невъзможност голяма част от записалите се клиенти да пътуват, което според организацията ще нанесе големи финансови загуби за потребителите, които ще бъдат принудени по свое желание да анулират резервациите си.

Според АБТТА новите ограничения не отчитат индивидуалния статус на различните пътуващи - например има ваксинирани хора, хора, които са прекарали болестта и т.н. Освен това ограниченията ще създадат условия за възникване на необосновано напрежение и конфликти в отношенията туроператор - клиент в ситуация, в която никоя от страните няма да има вина, но клиентите ще търсят отговорност за променените обстоятелства от туроператора и ще търси своите права за възстановяване на платените почивки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase