Снимка: Pixabay

С новата наредба за хранителните добавки бе преосмислен контролът преди пускане на пазара на нова хранителна добавка. В същото време бяха увеличени и допустимите дози витамини и минерали и това ще спомогне за увеличаване както на вноса, така и на износа. Това заявиха Николай Костов, председател на Асоциация на собствениците на аптеки, и д-р Димитър Димитров, дирекция „Политики по агрохранителната верига“, Министерство на земеделието, храните и горите, в предаването „Бизнес старт“  с водещ Христо Николов.

„Досега съществуваше т.нар. осведомителен режим преди пускането на нова хранителна добавка на пазара, а с новата наредба аспектите на предварителния контрол са доста засилени и докато една хранителна добавка не се впише в централизиран регистър, тя не може да излезе на пазара“, каза д-р Димитров.

Наредбата урежда начина за пренасяне на данните от досегашните служебни регистри към новия регистър.

"Тя спомага и за транспониране на една от директивите за взаимно признаване на стоки, според която ако една добавка е регистрирана в една държава членка, продажбата ѝ на други пазари ще бъде уредена по облекчен режим", обясни Костов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Променят се и допустимите дози на витамини и минерали в посока увеличаване. Това е двупосочно, тъй като ще спомогне за увеличаване на вноса, но също и на износа. Досега добавки от Европа не можеха да се продават в САЩ например, защото дозите бяха толкова малки, че те на практика не действат“.  

„Проблемът с хранителните добавки не е толкова свързан с нерегламентирани примеси в тях, колкото с начина на етикетиране и рекламиране. На тях не могат да е преписват свойства, които са характерни само за лекарствата, както се случва“, каза д-р Димитров.  

По негови думи в наредбата има препратки към други законодателни актове, които са свързани с примеси, които  не бива да бъдат включвани в хранителните добавки.

„Наредбата слага повече ред, потребителите ще имат доста по-голям избор на добавки, а те от своя страна ще имат по-добро действие заради увеличените дози“, заяви Костов.

Целият разговор вижте във видеото.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 4 месеца

Не заобикаляйте проблема с ментета които ще се пласират от някои "родолюбиви" българи!

4

следи парите

преди 4 месеца

Поредната лобистка наредба

3

Тялото

преди 4 месеца

Увеличението на дозите е смешно. Витамин Д от 400 ИУ на 1000 ИУ. От Амазон си поръчваш от 50 000 ИУ и ти идва на вратата, а БГ производител няма да може да продаде и 1.На мен ми трябваха 10 000 ИУ да вляза в нормата на витамин Д. На майка ми й трябваше 20 000 ИУ всеки ден 4 месеца. за да влезе в норма. Ще тласнете малкото бизнес или в сивия сектор, или във фалит.