Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако някой ни беше казал преди година, че днес все още ходим с маски, ще стоим на метър и половина разстояние и ще следим всяка сутрин броя на заразените, едва ли щяхме да му повярваме. Живеем повече от година под знака на COVID-19. Ваксините вече са факт, но спокойствието не дойде.  

"Контрол, комуникация и координация биха ни помогнали във всяка стресова ситуация. Важно е кой опитва да контролира емоциите и чувствата ни, да трансформира средата ни", каза за "България сутрин" психологът д-р Младен Владимиров.

По думите му информираният човек може да се почувства по-малко тревожен.

"Когато забраняваме нещо, трябва да дадем алтернатива. Ето сега - няма да поставяме ваксината на една фирма, а какво ще поставим?! Когато забраниш на някого да излиза, какво може да му да дадеш... "Останете вкъщи" не е достатъчно - трябва да кажем защо и после какво всъщност може да се прави", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според него сме общество, което обича да се събира, да сме група.

"Когато говорим за стрес, усещането да си защитен в група е изключително добър фактор. Самата изолация ни върна към тези, които бяхме позабравили - роднини и близки. Може би малко се отдалечихме от хората, с които работим", допълни събеседникът.

Според Владимиров при обучението в момента има значение педагогическото изкуство и как ще бъде поднесен материалът онлайн.

"Младите хора са дигитални, понякога те се събират въпреки забраните - природата не търпи вакуум", отбеляза той.

Психологът е на мнение, че българските учители са успели да се адаптират и да контролират само след седмица онлайн обучение.

"До напрежение води смесването на задълженията - родители, които работят вкъщи и едновременно с това се налага да контролират децата у дома. Трябваше да си дадем сметка за баланса между личното и професионалното, защото без него човек губи представа какво, кога и къде се случва с него. Ситуацията контролира него, а не обратното. Напрягането води до изчерпване. Да не си господар на времето си, води до изчерпване. Ние живеем и със страха от това, че може да се разболеем. Хората, които минаха хоумофис също ще имат скоро нужда от помощ. Някои ходят в уъркинг пространства, само за да усетят работна среда, за да облекат елегантни дрехи. Управлението на времето - личното и професионалното, трябва да се разграничава, защото ние не сме Шива", обясни психологът.

Добре е да имаме превантивни действия за здравето си, много е важно кой ще ни успокои - стана ясно от думите му - защото имаме сгрешена комуникация и година по-късно. Важно е и повишаването на информираността, както и правилното подбиране на информационни източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase