Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сирни заговезни е – на този ден искаме и даваме прошка. Празникът се нарича още Поклади и Прошка.

Празникът винаги е в неделя – седем седмици преди Великден. От следващия ден започват Великденските пости, които продължават до Възкресение Христово.

За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Прието е да се извършва и обичаят хамкане. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде много здрав през цялата година.

На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки и искат прошка и целуват ръка на домакините. Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.

В някои региони на този ден се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.
 

Коментари Напиши коментар

41

филофоб

преди 3 месеца

Като ви чета глупостите и напълно го разбирам Боко ,дето иска да затвори форумите!Само дето му казаха,че ако ги затвори и автоматично ще трябва отново да отвори лудниците!Така го спряха!

40

Анонимен

преди 3 месеца

Дали го бил убил, дали го бил ослепил, ще рече човек, че едното е по-християнско от другото! :)

39

падне ли ти -

преди 3 месеца

- не прощавай! Старо и младо по.бавай! - народна песен