Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След седмица ще стане ясно как продължава ваксинацията с "АстраЗенека" у нас. За момента тя е спряна с цел превенция, обясни в Пловдив здравният министър Костадин Ангелов.

Днес стана ясно, че в града има смъртен случай на 57-годишна жена след ваксина, но причинно-следствена връзка за момента не е доказана.

Още по темата

На пръв поглед жената има доста придружаващи заболявания, тя е с наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето  през 2005 година и находката доказва това. Категорично няма образуване на тромби. Вчера имаме доста въпроси от български граждани, които са притеснени в тази посока, нямаме такива притеснения, каза Ангелов. Жената е ваксинирана с препарата, но не с въпросната партида, която се проверява в Австрия.

Аутопсията й е приключила. Това е превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици да вземем окончателно решение как продължава ваксинацията с "АстраЗенека", каза още той.

Работната диагноза към момента е остра сърдечна недостатъчност с тежък белодробен отток на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни промени. Съдовете бяха запушени 100%, пряка причинно-следствена връзка между ваксинация и настъпилия нещастен инцидент към момента не може категорично да се отхвърли или приеме, чакат се резултатите от изследванията, които ще бъдат направени. Засега е ясно, че жената не е била с коронавирус.

Ангелов каза, че до момента нежеланите лекарствени реакции са обичайни. Да няма хора, които да се притесняват и ситуацията да не се използва политически или за насаждане на страхове, призова министърът.

Днес у нас са дошли 80 хил. дози "АстраЗенека", които ще бъдат складирани, докато ситуацията не се изясни. Ваксинацията ще продължи с останалите два препарата, но количествата им са силно ограничени, обясни министърът.

Временно електронният регистър за записване за имунизация ще бъде спрян. Записаните ще бъдат служебно презаписани с дати напред, стана ясно от думите на министъра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase