Снимка: Pixabay
Въпросът какво ни очаква в бъдеще вълнува всички поколения. Някои от представите за бъдещето са били изключително интересни, а към днешна дата се определят като вълшебни приказки.
 
В съвременността, като че ли сме много внимателни в прогнозите си към днешна дата, тъй като информацията, с която боравим, е от лавинообразен вид и е трудно да бъде сведена до някакво конкретно знание.
 
За неравенствата, породени от неравнопоставеността между половете, коментира пред БНР Ивана Мурджева:
 
Този въпрос става все по-сложен, тъй като е натоварен с различни политически реакции, с различен социален контекст и с различни обществени нагласи, които са толкова устойчиви във времето, че промяната им изисква години.
 
"Европейският индекс за равнопоставеност между половете е много интересен. Той се концентрира върху една стобалова точкова система, като се счита, че достигайки до процент 100, е достигната пълна равнопоставеност между половете. Такава страна в Европа няма. Максималният индекс, до който се достига, е около 74 от 100 точки. Като изследователите казват, че промяната на точките е толкова бавен процес, че за да се достигне процентът 100, ще са необходими около 60 години напред. Което означава, че дори и при един висок индекс от 74 пункта, достигането до пълна равнопоставеност, като че ли е една далечна перспектива."
Още по темата
 
"Данните, които се включват в тази стобалова система, в тези сто точки, са определени в няколко основни пункта, които дават информация. Как тази равнопоставеност се отнася към здравеопазване, работа, финансова обезпеченост, образование, лично време и възможност за обществено влияние. Възможност да влияеш на обществото чрез изразяване на мнение. Някакъв вид публична власт."
 
"Много интересна част от този индекс е и едно изследване, което е започнало от 2015 г. То е свързано с изследване как дигитализацията на средата ще се отрази на неравнопоставеността между половете. Още от 2015 г. е изведен на преден план проблемът с дигитализацията и че процесът на навлизане на “умните“ инструменти в бита ни ще доведе до цялостна реформация и промяна на пазара на труда и до нова диверсификация между половете."
 
"Смята се, че трансформацията на пазара на труда ще доведе до една тенденция, която е била позабравена във времето – високите постови позиции, свързани с овладяване на технологиите в много висок ранг на владеене, отново ще останат за едно известно време запазени за силния пол", казва Мурджева и пояснява –
 
"Струва ми се, че винаги когато се намираме на прага на някаква революция, често говорим за четвърта индустриална революция, и когато тази революция започва да изявява своите отличителни характеристики, винаги на челната позиция в управлението, в овладяването на тези процеси като че ли застава мъжът."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase