Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха със специална декларация, в която се противопоставят на всякакви идеи, „прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози“.

Според тях е абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията!

"Отварянето на дневните заведения на 1 март беше най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи. Дали е било закъсняло действие? Според нас - ДА! Но то вече е факт и заведенията набират скорост. Клиентите ни също започват да се чувстват все по-сигурни, посещавайки нашите обекти, защото виждат, че всички противоепидемични мерки се спазват и обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект.

Още по темата
Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото затворени или работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност“, се чете в позицията на заведенията.

От там отбелязват, че събитията от последните дни ни връщат към месец октомври 2020 г. „Когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне!!!

Сега проф. Костадин Ангелов първо обяви как мерките със затварянето не работят, а Европа говори за "българския модел". Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции“, смятат от СЗБ и БАЗ.

"Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!", сече в позицията.

Собствениците на заведенията предупреждават, че няма да приемат нищо друго освен вече разписаните мерки и дати. „И използваме случая отново да настояваме за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които сме затворени. Защото множеството наши колеги все още не са получили тази жизненоважна за оцеляването им подкрепа. Настояваме за навременна подкрепа за нашите служители, много от които вече търсят препитание в други сектори.“

"И призоваваме - ако някой иска да затрие българските заведения, нека излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това…

Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си", приключва позицията на СЗБ и БАЗ.
 

Коментари Напиши коментар

151

АНОНИМЕН

преди 10 месеца

Повече не заменяме свободата си заради корона вируса! Какво от това, че се разнасят зарази и хората мрат като мухи!

150

Анонимен

преди 10 месеца

Оставете ги да са свободни но да подпишат информирано съгласие че лекуват разболелите се или ще им поемат разходите по терапия

149

Анонимен

преди 10 месеца

Али Бегов - президент!