Снимка: БГНЕС
"Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде осигурена втората доза на всички". Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. 
 
Тя уточни, че без значение от това коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм:
 
"Заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той".
 
бъдеСпоред Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва преди това да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата:
 
"Ние следваме решенията на Европейската комисия. В момента, в който Европейската агенция по лекарствата одобри заявките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на преговори с тях за доставка".
Още по темата
 
Преговорите за вземане на ваксини назаем от Франция и Германия все още не са приключили, уточни Начева и добави, че проблемът със забавянето на доставките касаят не само България, но и всички останали страни от ЕС. 
 
Във връзка със спирането на плановите операции от 8 март, зам.-министър Начева обясни, че темата още се обсъжда и не е взето окончателно решение за цялата страна. 
 
"Ситуацията на територията на страната е твърде специфична и различна, затова местният подход е водещ при вземането на решения", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase