Снимка: БГНЕС

Утре се очаква у нас да пристигне доставка от 21 000 дози от ваксината на "Пфайзер", съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред bTV.

"В България вече има близо 300 000 поставени дози от ваксините. В последните седмици в реалната практика се потвърждават данните,които бяха реализирани в клиничните изпитвания. При близо над 300 млн. поставени дози в световен мащаб, данните показват, че има аналогия с клиничните изпитвания. Тест за антитела не е необходим преди поставянето на ваксината. Експертите казват, че няма проблем дори да е преболедувал съответният човек или да е заразен към момента на поставянето на ваксината. Това няма да доведе до усложнения, имунизирането дори ще помогне. Близо 288 000 са ваксинирани вече в България. Под 3 на хиляда души съобщават за нежелани реакции и те всички са описани в кратката характеристика. Това са най-често болки в областта на приложение, леки грипоподобни симптоми и малко по-висока температура при аденовирусните ваксини. Затова е необходимо медицинските специалисти да предупредят хората, на които ще поставят ваксина, за да не се притесняват. Тези симптоми отшумяват бързо – за около едно денонощие", заяви Кирилов.

През март ще има доставки и от трите разрешени за употреба ваксини.

"Имаме потвърждение на цялото количество на доставките за две от компаниите - от първата РНК ваксина, която получи одобрение, очакваме 105 000 дози. Те са разделени в 5 доставки по 21 000 дози и ще идват всеки понеделник. През март от втората РНК ваксина очакваме 85 000 дози. Успяхме да постигнем увеличение с близо 50 000 дози за месец март. За Оксфордската ваксина очакваме две доставки следващата седмица. Първата ще бъде от 76 800 дози на 9 март, а на 12 март - още 28 800 дози. Ще има допълнителни доставки в рамките на месеца, но още нямаме потвърждение за дози и дата", допълни Кирилов.

Коментари Напиши коментар

34

ЕЛЕМЕНТАРТНО

преди 1 месец

Който има антитела НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ВАКСИНА!

33

Хаххахахахха

преди 1 месец

Тоя колко е зле милия. Да вземе да си сложи от всички видове ваксини по една!

32

Анонимен

преди 1 месец

Ваксините съдържат тела щом казват,а какви не казват понеж в определена доза има множество телца по размер как минимум определена част от вируса за да се получи необходимото количество маркирани по показатели спрямо обема на дозата,но тела най-различни в зависимост от къде ги взимат как от/по вид или как ги синтезират,а синтезата е интегрален процес и може да бъде проведен как в естествени така в изкуствени условия с начини на размножаване за количествено възпроизвеждане срещу антителата у човек