Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С българско финансиране европейски стандарти в здравеопазването няма как да постигнем, заяви Деян Денев, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Деян Денев обясни, че българското общество очаква повече публични инвестиции в здравеопазването и те да се използват по-ефективно, така че здравната система да произвежда по-добри резултати.

„В страните от Западна Европа средните публични инвестиции на човек от населението годишно за лекарства са около 300-350 евро, а в България – те са около 100 евро, т.е. повече от 3 пъти по-малко, и затова на българите им се налага да доплащат повече за лекарствена помощ“, коментира Денев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"При някои пациенти има проблеми с поддържане на терапията заради необходимостта да се доплащат лекарства. Често ни се налага да плащаме повече, отколкото можем да си позволим“, каза още гостът.

„Първото нещо, което трябва да се направи, е в рамките на Програмата за ускорено развитие на здравеопазването - публичното финансиране да достигне средноевропейските нива, които са около 8% от БВП. Необходимо е и по-ефективно използване на наличния ресурс“, допълни той. 

Според Денев от 5 до 10 години са необходими, за да постигнем средноевропейските нива на здравеопазване, ако веднага започнат инвестициите. "По думите му колкото по-бързо започнем да изместваме фокуса в здравеопазването от трансакцията до резултат, толкова по-бързо ще се доближим до нивата на здравеопазване в Европа.

"Надяваме се електронното здравеопазване наистина да заработи“, посочи още председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Според него пандемията показала дефицит на кадри в здравеопазването, липса на съвременни технологии не само за лечения, но и за управление.

В заключение гостът заяви, че силна здравна система означава силна икономика и силна държава.

Целият разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase