Днес се отбелязва Световният ден на борбата със затлъстяването. Пълнеенето се превръща във все по-голям проблем за хората по света и в България.  
 
По данни на Световната здравна организация, двама от трима българи са с наднормено тегло и затлъстяване. По този тревожен показател страната ни изпреварва както Европа, така и света.
 
"Категорията няколко килца в повече не съществува в научната литература - има много ясни категории. Използваме индекс на телесна маса. Разделя се теглото на килограмите на ръста в метри, повдигнат на квадрат", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR ендокринологът в Александровска болница и Национален консултант по Вътрешни болести проф. Здравко Каменов.
 
Според него индексът за наднормено тегло е от 25 до 30.
 
"Oт 30 нагоре е вече затлъстяването. Теглото е или нормално, или не, но това не е абсолютно категорично. Другият показател е типът на затлъстяването. Женският се описва като глутеофеминен - крушовиден и тн. Той носи не висок сърдечносъдов риск. Рисковият е мъжкият тип, съсредоточен в корема", добави експертът.
Още по темата
 
Той обясни още, че затлъстяването води и до други проблеми като остеоартроза, износване на ставите, увеличава затруднението при спортуване. Възможни е да се появят и други сърдечносъдови заболявания, сънна апнея, репродуктивни нарушения, психологическите проблеми и др.
 
"Не трябва да се стига дотам. Затлъстяването е всепризната болест. Тук основна е промяната в стила на живот - в начина на хранене и физическата активност. Стресът, пушенето, напрежението, сънят - всички тези компоненти, физическите аспекти, депресивната нагласа, увеличават консумирането на храна. Порочен кръг, от който трябва да се търси изход. Достатъчно е да се погледнеш в огледалото и да започнеш нещо, за да намалиш теглото си. Трябва да се консултираш със специалист първо, защото може да има и ендокринна болест", обясни проф. Каменов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase