Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Властта отново се опита да постави под карантина святата ни памет. Българите имат свято чувство, неподвластни на страх и забрана. Затова смятам, че имаме бъдеще като народ, заяви президентът Румен Радев от връх Шипка.

Той произнесе и слово по случай националния празник на страната, което започна с няколко въпроса към всички, които се изкачиха днес на върха.
Още по темата
"Отново е трети март и ние пак сме тук хиляди пред храма на Свободата.
 
Искам да Ви питам нещо: очаквали ли сте, че някога, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?!
 
Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?!
 
Благодаря Ви, че сте тук!
 
Защото Шипка е място свято, Шипка е костница на „шепата спартанци“: нашите опълченци и воините на руския император Александър II, нашият Освободител.
 
Вазов е рекъл за опълченците: „България цяла сега нази гледа“. Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас. Защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден.
 
С Вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, Вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация.
 
Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.
 
Скоро и нашето време ще бъде в историята. Но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас.
 
Едно е ясно: историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои.
 
Нужна е вяра,
нужно е усилие,
дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът.
Честит празник на всички Вас!
Да живее България!", завърши речта си Радев.

 

Коментари Напиши коментар

618

до 616

преди 1 месец

Веднага след като го избраха,Илиана Йотова му заяви-"И най малкото движение против тази партия няма да ви бъде простено".Той не посмя да отговори.Още оттогава ми е ясно,че каквото му кажат от БСП той това изпълнява.Неслучайно него го издигнаха като техен кандидат за президент-послушен,стриктно изпълняващ заповедите им.Толкова послушен друг не биха намерили.Е,как да го харесваме ние безпартийните българи?Никак!

617

Срам

преди 1 месец

Ако тази медия работи в полза на ГЕРБ, не само аз няма да я чета, но и много хора, които познавам, като разберат как триете коментари, които изясняват всъщност кой каквп е забранил...

616

Срам

преди 1 месец

Радев е най-добрият президент, който България е имала от поне 10-15г. Не знам какво го плюете. Явно сте слепи. Не, президента не трябва да е обединител. Той казва истината. Казва това, което е гнило, изкарва го наяве. Друг е въпросът, че сте слепи тези, които го плюете. Толкова проблеми имаме, а ББ ходи само обикаля с джипката, все едно няма инспектори за тая работа. До оня ден умираха хора по стълбите, защото тия "умници" не се подготвиха за короната на есен като имаха цяло лято да го мислят...