Днешният ден трябва да се празнува, а не да говорим за комплекси. Това заяви историкът проф. Христо Матанов в "Денят ON AIR".

"Основните окови сега са самоцензурата. След това самата действителност, свързана с информационните технологии, които създават нови зависимости. Оковите са много и човек трябва сам да се бори с тях. Това е хубавото", коментира той.

По думите му българинът иска всичко да става бързо, но в обществото нещата зреят бавно.

"Опълченците днес са във всички прослойки. Някои си задават вътре в себе си, дали публично "има ли хора, които да се жертват за родината сега". Има такива хора. Те не са колкото ни се иска, но не е малък процент", заяви историкът пред Bulgaria ON AIR.

Според него българинът гледа песимистично на нещата и трябва да се зареди с оптимизъм.

"Много неща се забравят. Остават значимите. Ако гледаме от очите на настоящия човек, държавниците са лъжливи, крадливи, интриганти - удрят шамари, както Стамболов. Когато гледаш от разстоянието на времето в поколението обаче остава това, което е свършено, а не тези интриги", посочи Матанов.  

Историкът коментира и острите реплики, които политиците си размениха навръх трети март.

"На националния празник не трябва да се говори за политика. Обединението е, когато не се вика "оставка", а просто се съпреживява", категоричен бе той.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 месец

Какво значи да обявиш за национален празник една дата като поводът е подписване на предварително споразумение заспиране на военни действия между две чужди държави, Турция и Русия. След два месеца Берлинския договор обръща всичко с краката нагоре без въобще да се съобразява с желанието на българите, дори те нямат и представители на конгреса защото Русия не е позволила такива.
Истинския национален празник за нас българите е Съединението.
Когато на чук на великите сили и Русия обединяваме страната

14

Праведен

преди 1 месец

До Анонимен

Да, но на твоята глупост, края не е дошъл ! За това не излизай от клюкарника, айде - богом марш, лумп..ен !

13

Мяу

преди 1 месец

Не може да се говори толкова опростено, че една империя е била сменена с друга!!!!По време на турското робство, българската държава е била заличена. Народът насилствено е бил турцизиран . С Нито писменост, нито развитие!! С разбиването на Османската империя българите са получили независимост, свобода да говорят езика си и да се развиват като народ. Каквото се случва, се случва много по_късно. За него друг път.