Ваксините в свободните коридори за ваксиниране в столичните болници свършиха. Подобна е ситуацията и в други градове на страната. Имунизацията продължава с ангажираните в изборите и тези, на които предстои поставяне на втора доза.

"Александровска" болница остана последна в столицата, чийто "зелен коридор" работи до края на деня. От утре обаче и там няма да има свободна имунизация заради изчерпване на дозите. Подобна беше и ситуацията в "Св. Иван Рилски", чиито коридори затвориха още по обяд.

Още по темата
Ваксинационният кабинет на Белодробната болница в Русе също работи само до обяд. Всички 100 дози от ваксината на AstaZeneca свършиха. Не е ясно кога ще има следваща доставка.

"Според мен много добро решение би било едно много голямо количество, хиляди дози да има в хладилниците. Подготвени сме с хладилници, с фризер на минус 80 градуса. Няма никакъв проблем за дълготрайно съхранение и тогава вече потокът може да бъде интензивен", заяви  управителят на СБАЛПФЗ "Д-р Граматиков", Русе д-р Светослав Дачев.

И докато при зелените коридори ваксините свършват бързо, то при някои общопрактикуващи лекари такива изобщо не са достигнали. Ако все пак получат, те са изключително малко.

"Основната болка и проблем на колегите е, че ваксините са крайно недостатъчни на фона на пациентите, имащи желание и особено на тези, на които изготвихме списъци, които попадат в приоритетните групи", каза председателят на РК на БЛС – Велико Търново д-р Христо Иванов.

Хората в Пловдивско по няколко пъти на ден посещават своите лични лекари, за да разберат дали ще успеят да се ваксинират.

Заради кризата с липсата на ваксини общопрактикуващите лекари у нас изпратиха протестно писмо до Министерството на здравеопазването. Те настояват при следващата доставка на ваксини здравното ведомство да разпредели повече количества за тях.

"Ваксини няма. Евентуално бе съобщено, че може да получим половин или 1 флакон, което е за 5-10 човека", обясни медицинската сестра Ваня Енчева.

"Ние общопрактикуващите лекари искаме да сме с предимство за получаване на ваксините и след това да се преразпределят по имунизационните пунктове, а не обратното. Ние сега чакаме от тях, ако остане, да дойде при нас нещо", посочи общопрактикуващият лекар от с. Крумово д-р Захаринка Вълканова.

Очаква се зелените коридори да заработят отново, след като приключи приоритетната ваксинация на членовете на секционните комисии.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

40

mda

преди 1 месец

Ваксините са в пъти по-малко от желаещите да се ваксинират...

39

доктор

преди 1 месец

ХОРА, хаоса е тотален. Сътворен от болните мозъци на власт имащите , с единствената идея да запазят властта си и да прикрият далаверите си. Говоря за световния и местния "елит" и това което става в България е само сянка от световното пренареждане на картите - Световна ядрена война е почти невъзможна защото няма да има милост / от радиацията/ и за тях така , че това с болестите ги устройва. Ще умират неудобни, ще се преразпределят бизнеси, ще контролират всичко.
ПРОСТО ЗАБРАВЯТ ЧЕ НЕ СА БОГОВЕ!!!

38

Анонимен

преди 1 месец

Произведено БДС от герб)