Връх Шипка е най-святото място на Българското Освобождение и място за почит към загиналите за свободата на родината.

Първият камък на паметника на свободата е положен през 1922г., а откриването му е през лятото на 1934 г. От тогава до днес хиляди свеждат глава пред героите, загинали за българската свобода.  

"Нека детето ми да се докосне до това, което се случило. Утре ще бъде страшна навалица и предпочитаме сами да го видят", казва Николай, тръгнал на път за върха.

Още по темата
Заради пандемията и тази година официалните чествания за 3 март бяха отменени. Въпреки това, очакванията са хиляди да се качат по пътя на опълченците.

"Трябва да има тържества, независимо от пандемията. Предполагам, че ще се качат хора, защото това е хубав празник!", споделя Елена.

Качилите се обаче няма да успеят да се докоснат до паметника.

"Тези ограждения са от май месец, тук са да не падат парчета от фасадата. С цел безопасност. Всичко ще бъде нормално", споделя екскурзовода Елена Иванова.

Добрата новината е, че ремонтът ще започне скоро. Утре влизането в паметника ще бъде безплатно за посетителите от 12:40 до 18:00 часа.

По-рано днес военните направиха тренировка по поднасянето на венците.

Тази нощ в 22:00 до утре в 17:00 проходът за транзитно преминаване е затворен, а трафикът ще се отклонява през Прохода на Републиката.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase