Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работим в доста ограничени условия. Изискват се ново оборудване и по-специални консумативи, за да се провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат. Това каза пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет "Св. Кл. Охридски", който ръководи екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу Covid-19.  

Още по темата
Той обясни, че 7 месеца не са получавали финансиране и това забавя много работата им.

"Правителството навреме реагира на предизвикателството и през май беше обявен конкурс, който се проведе в стегнати срокове. Беше осигурено финансиране в размер на 1,8 млн. лева за проектите, които са одобрени. Имаше проекти, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, затова бяха добавени допълнително 1,4 млн. лева. Тези общо 3,2 млн. лева бяха добавени в бюджета на Фонд "Научни изследвания". Но в края на годината бюджетът се занулява и парите бяха върнати в централния бюджет. Има решение на Върховния административен съд от 26 февруари (по обжалване на един от участниците в конкурса - б.р.) и ще трябва време отново да се заделят тези средства", посочи професорът.

Проф. Литов подчерта, че просветният министър Красимир Вълчев ги е уверил, че финансирането за проектите ще бъде осигурено.

"Работим в две направления - ще се опитаме да блокираме два от протеините, които произвежда коронавирусът вътре в клетката, и които отговарят за това, че се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса. Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа - да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса", каза той.

По думите му второто направление е да се намери начин да се подтисне т.нар. цитокинова буря.

Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря,  Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход, заяви той.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 месец

Има само едно сигурно лекарство - шокова терапия без ограничения с масово едновременно заразяване на колкото може повече хора. Така след месец и половина, два огромна част от хората ще са прекарали заболяването на крака, и то до степен на пълно изчистване. Този вирус не остава геномно в тялото като вируса на СПИН. Остава само естественият имунитет.

20

Анонимен

преди 1 месец

Вирусът бил нов и непознат.
Професоре, вирусът не е непознат - неговият брат от 2002 година, който действа физиологично по същия начин, е познат много добре.
Професоре, вирусът дори не е и нов - фактът, че няма намерен зоопреливник до този момент, остава единствената възможност този вирус да се е въртял в нас от години.

19

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен №19

Ти си едно Костинбродско Мекере, без никакви компетенции ...

И затова за теб е много важно да останеш на държавна служба, нали мекеренце?