Снимка: архив, БГНЕС

От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“ с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV, съобши Министерството на здравеопазването. 

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.

Още по темата

Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи, посочват от здравното министерство.

Припомня се, че с решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „АстраЗенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.

Днес, 28.02.2021 г., в страната са доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.

Припомняме, че освен получената тази сутрин в България нова пратка с 52 800 дози от ваксината на „Астра Зенека" утре се очакват 22 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се обърна към здравния министър проф. Костадин Ангелов с препоръката:
"Там, където има чакащи, пуснете зеления коридор за ваксиниране. „Ако има чакащи на „Пирогов“, на ВМА, и пред големите болници  - пуснете зеления коридор да минат днеска хората. Възстановете и тези няколко дни, докато дойде 8 март за следващата доставка, която имаме“. 

 

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 2 месеца

Осрахтесе с тия убийствени ваксини айде стига вече ваксини та ваксини няма да се ваксинират хората стига нека всички да се откажат от тия ваксини хора лъжат ви несе ваксинирайте тия ваксини ги чупете в главите на тия свине

14

до до 12

преди 2 месеца

Я, съ запитай кого управляваш от Милиардното Китайск или Индийско население!

400 души със "средно образование" по нашему от 2, 5 Милиарда??????

Явно понятие си нямаш на какво нива са IT технологиите в Китай, Индия, Япония и Южна Корея!

Ха, бегай да играйш в своя микро свят!

13

до 12

преди 2 месеца

Много ясно, че в Индия и Китай ще ми скрият шапката. Затова аз ги управлявам от малка България 400 души, а там сред 2 милиарда не могат да си намерят никакво качество. Като не разбираш, ама грам, за какво говориш, бре?! Само ще ти кажа нещо- неслучайно у нас в ИТ сектора с лекота се докарват по над 10 000лв. месечно.