Снимка: Правителствена пресслужба

Чрез изграждането на интерконектора България-Сърбия сръбската държава също ще има възможност да диверсифицира газовите си доставки. Когато има либерализиран пазар и конкуренция, това е най-добре за нашите икономики. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович.

Акцент в разговора на двамата бяха важни и за двете страни проекти в сферата на енергетиката и инфраструктурата. Борисов и Михайлович обсъдиха напредъка по подготвителните дейности за изграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия, която ще даде възможност на сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 на сто.

"България има собственост от 20%. Направихме и огромна инвестиция в интерконектора с Гърция. В момента работим и за разширяването на газовото ни хранилище в Чирен. В инициативата "Три морета" тези проекти са от най-важните и за нас би било много добре, ако и сръбската държава също диверсифицира част от своите доставки. А чрез интерконектора ще могат да получават втечнен газ от Израел, Катар, Египет, САЩ и други", категоричен бе премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят изтъкна, че друго огромно предимство за бизнеса, туризма и за гражданите на двете държави са инфраструктурните проекти. "И магистралите, които правим, и жп линиите, и това, че от Белград до Варна и до Бургас можеш да стигнеш без светофар е едно голямо предимство за бизнеса, и за туризма, и за всички нас", посочи още премиерът.

"България подкрепя Сърбия по пътя и към Европейския съюз", заяви още министър-председателят, акцентирайки върху изключително добросъседските отношения, които България има със съседните страни.

"Нашият регион е такъв, че действително трябва много воля от политическите ръководители в тези държави. На първо място е винаги да слагаме мира и добросъседството", заяви още Бойко Борисов. Министър-председателят изпрати специални поздрави на президента Александър Вучич и на премиера Ана Бърнабич.

Коментари Напиши коментар

25

Винету

преди 2 месеца

Лепа Мата Хари...и да не ме снимаш в леглото като си спинкам...че ША ти врътна кранчето/пардон/един зад вратъ...

24

Анонимен

преди 2 месеца

Към цената за Руский паток да се включва и стойността на двете компресорни станции, американски, които струват СТОТИЦИ милиони...

23

Анонимен

преди 2 месеца

Балканският иди-от се загрижил за сърбите...