Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

160 000 младежи нито работят, нито учат. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева по време на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население. Те ще бъдат идентифицирани на карта, съобщиха от МТСП.

Още по темата

„Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 000 младежи, които нито учат, нито работят. За целта ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда”, обясни Сачева.

По думите й сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост и в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се дава на младежката безработица. В Националния план за действие по заетостта ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта.
 

„С повишаването на минималната работна заплата ще бъде повишено и възнаграждението на ромските медиатори, които имат ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им на пазара на труда“, допълни Сачева.

Коментари Напиши коментар

237

Хаха

преди 1 година

До МладежРадваме се за теб, харчи си ги със здраве. Само гледай да не те сполети някоя трудова (или нетрудова) злополука, че тогава ще виснеш на нашите осигуровки, дето ги плащаме за разни непознати, например за теб.

236

Младеж

преди 1 година

6 сутринта е. Най вероятно още си спите ама аз се готвя за работа. Здрава работа, за щастие прилично платена. А, иначе се водя безработен. Не искам да плащам данъци и осигуровки бе! Не искам! Парите ми кеш, на ръка! Който иска да изхранва с осигуровките си непознати за него хора, да си плаща. Аз не искам!

235

СД

преди 1 година

Защо да бачкат за 700 лева? За какво стигат.Държавата е скапана.