Снимка: БГНЕС
Българските полярници от 29-ата национална антарктическа експедиция рано тази сутрин са отплавали от пристанището на чилийския град Пунта Аренас. Очаква се на 25 февруари групата да достигне остров Ливингстън.
 
"Вече навлязоха в Пролива на Дрейк, очаква се да не е много бурен – все пак това е проливът, който свързва два океана и почти винаги има бури", обясни пред БНР ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.
 
Според него тази експедиция е по-особена, както и животът през цялата изминала година в целия свят. "Вече сме 23 февруари, а базата ни все още не е открита. Това е 29-а експедиция. Досега хората от базата ни вече се завръщат по това време и се готви зазимяване на базата. Това е една екстремна година и за полярните изследвания."
 
"Ние не сме приготвени за зимуване, нашата база е лятна база и като ръководител на експедицията трябва да координирам цялата дейност. С настъпването на зимата се усложнява ледовата обстановка. Самото прибиране не е толкова лесно", разказа проф. Пимпирев. Той отбеляза, че тази година полярниците ще работят в стеснен времеви отрязък, "захапвайки от идващата полярна зима".
 
В момента денят на Антарктида се скъсява, а нощта заема по-голямата част от денонощието, докато в края на декември и януари, когато традиционно работят учените там, има бели нощи и повече възможности за работа при по-благоприятни метеорологични условия.
 
В базата "Св. Климент Охридски" не е стъпвал човек от март миналата година и могат да се очакват всякакви изненади, включително нуждата да се направят ремонти, уточни Христо Пимпирев. Там миналата година са оставени и уреди, с които учените работят. 
 
"Тези уреди, с алтернативни източници на енергия, събират данни целогодишно. Те са изключително ценни – това са метеорологични данни за промените в климата."
 
Тази година за Антарктида заминаха шестима полярници. В базата ни се работи по 12 научни проекта.
 
Мерките срещу COVID-19 са изключително строги. За да отидеш на Антарктида, изкарваш карантина повече от две седмици, затворен в хотел на Пунта Аренас. Правят се и два PCR теста, обясни проф. Пимпирев. "Въпреки тези мерки на Антарктида се пренесе вирусът, който беше веднага отстранен. Заразените хора бяха върнати в Чили и излекувани."
 

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 месеца

Какъв е смисъла да се ходи на другия край на света и да се харчат сумати милиони, ..... аз лично не виждам никакъв смисъл!!!! та и както казаха - този Ппимпирев несменяем

17

Striker

преди 4 месеца

Тоя Пимпирев несменяем, бе! Баааах го в гениялния изследовате;, ри'ш ли? Що кадърен народ не може да се вреди от него, страшна работа е там! Зарежда с държавно ядене и пиене и разврат половин година!

16

уточнение до 15ти

преди 4 месеца

Колега аз съм ходил 100пъти и знам че почти има, обаче има няколко часа сумрак, когато Слънцето е под хоризонта. Не залязва САМО зад полярния кръг. Затова го има отбелязан на глобуса, защото след него се наблюдава това явление. Ако е за туризъм няма проблем, но ако измерваш нещо по Слънцето е!