Снимка: БГНЕС

За съжаление коя ваксина е по-добра е дискусия, която започва да се води навсякъде. Това е естествената човешка психика. Тук е мястото на експертите и институциите да кажат, че подобна разлика не води до никъде. Мнението от сегашните проучвания показва, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca. Но този медикамент се прилага успешно във Великобритания, където показва доста по-добри от очакваните резултати. Това заяви пред Нова тв завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

По думите на експерта засега няма конкретни контраиндикации за използване на отделните ваксини в отделните рискови групи. По отношение на ваксините на AstraZeneca от Острова показват, че тя има доста добра ефективност при по-възрастните хора.

"Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу COVID-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с "Парацетамол" и "Ибупрофен", посочи експертът.

"По никакъв начин ваксинираните не могат да се заразят с вируса", категоричен е доктор Илиев. Медикаментът внася мъничко парченце от вируса в организма, за да може той да започне да произвежда антитела. Страничните реакции означават, че имунната система реагира адекватно. "Ако няма такива реакции – това също не означава, че тя не работи", посочи той.

По думите му ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират - напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защият от COVID-19. По отношение на автоимунните заболявания - медикаментът също не е противопоказен.

Коментари Напиши коментар

27

ДядоСтою

преди 1 седмица

ГОСИН ИКСПЕРТ КАК НЕ СА НАМЕРИ ЕДИН ЕКСПЕРТ ДА КАЖЕ КОКЛКО ДНИ НЕ МЕСЕЦИ ДАВА ИМУНИТЕТ ВСЯКА ВАКСИНА ТОВА Е ТЕМА ТАБУ НИКОИ НЕ КАЗВА ЗАЩО ЛИ??????????

26

Анонимен

преди 1 седмица

НИЩЪ НИКОЯ ЩОМ ДВЕ ГОДИНИ САМ ЖИВ БЕЗ ВАКСИНА НЕ МИ ПУКА

25

Анонимен

преди 1 седмица

dostatachno e...stom e impotentna vaksinata. ste ima sledvasti eventualno potentni vaksini moje bi kato ostaree oste malko upravitelnoto tialo na firmata...