Снимка: БГНЕС
Представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" днес ще излязат на протест пред Министерство на земеделието. Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето й.
 
Според недоволните производители на мед, цялата нормативна уредба, която се отнася до пчеларството у нас, се намира в пълен хаос. Според тях е абсурдно пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът - с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител. 
 
Пчеларите търпят и огромни финансови загуби заради високата смъртност през последните години. В някои райони тя дори достига до 5-80 на сто от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. За пчеларите това е част от проблема - смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора. 
 
Днес от бранша ще връчат на министъра на земеделието препоръките си за решаване на проблемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase