Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези, които плащат и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация, а преди да бъде приет и публикуван в Държавен вестник законът, няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение". Това заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

По думите му има много важна разлика между пенсията от НОИ и пенсията по втория стълб.

"НОИ определя размера и активната роля на бъдещия пенсионер е само да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втори стълб нещата са много по-различни. Активната страна е тази на осигуреното лице и то трябва да има информация, която да е навременна, обективна и на разбираем език, за да може да вземе информирано решение", каза той.

Д-р Адемов обясни, че осигурявалите се с минимални вноски няма как да очакват от първия стълб пенсия, която да е различна от минималния размер 300 лева.

"Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото 300-та лева са гарантирани. Изгодата е да останат парите в частния фонд и ако са под 900 лева, както е казано в закона, да получат тези пари еднократно. Т.е. тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове", каза депутатът.

Той обясни, че същото се отнася и за максималния размер на пенсиите, която вече 1440 лава, дори да добавиш в НОИ личната си партида, няма как да получиш по-висока пенсия, защото има таван на размера.

Депутатът от ДПС посочи, че в листите им за предстоящите избори ще има баланс между млади и по-опитни експерти, които да могат да реализират приоритетите на ДПС, но и на България. Като най-важен той определи подобряване на жизнения статус на гражданите.

Коментари Напиши коментар

34

Христо Христов

преди 1 година

До 23Айде пак как в Испания Мадрид и Барселона не купуват стотици милионните дългове на клубовете си.

33

Христо Христов

преди 1 година

До 30Кого ще съдиш, като това е правилото в ес?Ако искаш нещо друго, гласувай за излизане от ес.

32

SHEFA

преди 1 година

2-РА ПЕНСИА-ТИЕ ИДЕТЕ ГИ РАЗПРАВЯЙТЕ НА НЕКОЙ ДРУГ.--И КОЛКО ЩЕ Е 2-РАТА ПЕНСИЯ?-ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ?