Старт на масова имунизация и у нас. Вече освен хората от втора и трета фаза, ваксинирани могат да бъдат и всички желаещи от четвърта. Кой и как може да се запише за ваксина?
 
"Готови сме, имаме зелена светлина от снощи. Реагираме на желанието на хората да се ваксинират. Имаме от втора и трета фаза, а днес ще добавим и от четвърта. Новината е ведра и оптимистична." Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Медицинския център към УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Силвия Чолакова от един от петте имунизационни пункта в спешната болница.
 
"Чакахме решение за откриването на четвъртата фаза и хората идват с желание да се запишат", посочи тя и уточни, че ако има време, записалите се на място могат директно да бъдат ваксинирани в същия ден.
 
"По статистически данни сме на последно място по брой ваксини в Европа, което не е добре. Около 24% от учителите във втора фаза само се ваксинираха. Много записани не дойдоха, а това е проблем, защото се отваря флакон и сме имали инфарктни ситуации да не хвърляме ваксина. Това е грехота", подчерта директорът на Медицинския център. 
 
Според нея паралелното поставяне на ваксината в различните фази ще облекчи ситуацията, но изтъкна, че за жалост избор на ваксина няма.
 
"Най-добрата ваксина е наличната, към настоящия момент не можем да избираме ваксина. Тези ваксини не дават доживотен имунитет, ще се наложи реваксинация и ще дойде моментът, в който ще избираме", каза д-р Чолакова и допълни: "AstraZeneca е регистрирана от Европейската агенция по лекарствата и е подходяща за пациенти на 18 години - всички други твърдения са манипулативни".
 
Тя обясни, че всички желаещи да бъдат ваксинирани могат да се запишат и на място, и по телефона, а ако има времева възможност, ще бъдат ваксинирани в същия ден.
 
"Предпочитаме да имаме списъци и графици, за да не става струпване. Дублиране не е възможно да се случи, защото пациентът се регистрира в имунизационен регистър", отбеляза д-р Чолакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase