Снимка: БГНЕС

След атаката на новите мутации, може ли да се наложи поставянето на трета доза от ваксината?

Прекалено много обръщаме внимание на дреболии. С лекарствата, ако погледнем - знаем ли съдържанието на хранителните добавки. Сякаш се провежда кампания да мислим лошо за ваксините. Проверката им в момента е изключително сериозна. Това каза за "Денят ON AIR" бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Според него учените вече овладяват основният вирус.

"Да погледнем към нашите правила и да  се съобразим с тях. Избягвам думата "вина". В медицината, когато говорим за нея, тя започва да се замита под чергата. Изводът, който може да се направи е, че можем да търсим други начини за осигуряване на по-големи количества ваксини. Твърде малко хора на този етап желаят да се ваксинират", обясни бившият директор на "Пирогов".

Не е възможно да получим цялото количество ваксини еднократно, трябва все пак - по думите му - да има и някакъв ред.

За Bulgaria ON AIR бившият здравен министър д-р Мими Виткова посочи, че светът се е спасил от много пандемии с ваксини, а в все още срещу Ковид-19 няма лекарство.

"Редица производители експериментират да обединят дозите в една", допълни тя.

Тя е на мнение, че при редица други сериозни заболявания години наред не е можело да се открият ваксини.

"Моето поколение не е свидетел на толкова бързо разпространение на епидемия. Не бива да оставаме с впечатление, че цялото население на Земята е подложено на експеримент. Това, което не заем е колко ще продължи имунитетът. Голяма част от производителите са склонни да мислят, че срокът е 2 г.", обясни тя.

Д-р Виткова каза още, че ЕС е надценил себе си, поръчвайки ваксините. Темповете на ваксиниране естествено били незадоволителни.

"Националните правителства, ако бяха проявили повече самостоятелност и у нас резултатът можеше да е по-добър. Хората се нуждаят от говоренето на лекарите, не на политиците. Решението за това коя ваксина да се постави на пациент е на лекаря, не може да се иска нещо, което го няма в страната", обясни бившият здравен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase