България премина минималната граница от 1% имунизирани от цялото население, но продължава да държи в напрежение уязвими групи с деликатно здравословно състояние. Защо е необходим протокол за ваксинация срещу Ковид-19 за пациенти с органна или клетъчна трансплантация?

"Притесни ме, когато обявиха публично, че пациентите могат да се записват за четвъртата фаза на ваксинация, личните лекари излязоха и казаха, че те са научили от медиите. Оттук идва липсата на ангажираност към пациентите с хронични заболявания, каквито са трансплантираните хора", каза председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Евгени Георгиев, който е трансплантиран и е председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички", сподели, че много хора, които са в неговото състояние, му звънят и го питат в коя фаза да бъдат ваксинирам.

"Ние сме малко, крехки сме, за нас е много важно да бъдем ваксинирани, защото сме много податливи на всякакви видове инфекции, включително и Ковид-19. По думите му много хора от тяхната група вече са го прекарали.

"Министерството и личните лекари трябва да вземат мерки, за да може да се ваксинираме. И без това сме малко. Мисля, че е редно да имаме шанс. Естествено, след като внимателно бъде погледнато кои ваксини точно да бъдат поставени, за да можем и ние да продължим да оцеляваме".

Той подчерта, че много внимателно трябва да се проучи с коя ваксина ще бъдат ваксинирани.

"Ние сме с много слаба имунна система. За да стигнем до трансплантация - организмът ни е тотално сринат. За нас е опасно да преминем Ковид-19, трябва да се вземе по-бързо решение да бъдем ваксинирани. Миналата година забавянето на тези протоколи, които трябваше да бъдат създадени в началото на епидемията, доведе до това да дадем 4 органа на други държави, вместо да ги трансплантираме в България", допълни Евгени Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Когато беше първият локдаун - можеше да бъдат спрени трансплантациите, защото лекарите не познаваха достатъчно добре, но вече ще станат месеци наред, в които ние знаем как действа вирусът, лекарите знаят как да се противопоставят. В Европа трансплантациите продължават, а в България - не", посочи още Георгиева.

Според нея личните лекари все още нямат готовност и инструкции как точно ще става ваксинацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase