Снимка: БГНЕС
"Мерките срещу коронавируса у нас са много лежерни. По начало тук истински локдаун не е имало. Не сме имали вечерен час, не сме натискали есемеси дали можем да излезем. Тук хората не са много дисциплинирани", каза в ефира на bTV проф. Генчо Начев.
 
Той заяви, че българинът става дисциплиниран когато излезе извън страната ни.
 
"Аз не съм ходил по молове, но като гледам по телевизията - там никакво разстояние не може да се спазва", категоричен е Начев.
 
Професорът каза още, че ако се премине прага от 200 заразени на 100 хил. души, ще се мисли за обявяването на по-строги мерки. 
 
Начев обясни, че в болница "Св. Екатерина" вече 60% от персонала са се ваксинирали. "мисля, че процентът на желаещите се увеличава и, ако има някакво съмнение по отношение на това дали да се ваксинират, е заради липса на информация за тези ваксини", допълва Начев.
Още по темата
 
Според него тази липса на информация идва от самите производители. 
 
"В момента в "Св. Екатерина" е спокойно, има легла в коронавирус отделението, но останалите сектори, които са за друг тип пациенти, са пълни", каза още Начев.
 
Той е на мнение, че при българите здравето не е на първо място. "Обикновено декември и януари винаги е бил по-малък напливът към болниците. Българинът не е свикнал да мисли за здравето си. Когато кажа, че трябва да оперираме някого, той ми отговаря "Първо трябва да заколя прасето, да омъжа дъщерята", коментира Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase