Снимка: АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" санкционира пътноподдържащите фирми на автомагистрала "Тракия" и Софийския околовръстен път II-18, заради ненавременни действия за снегопочистване при започване на валежа снощи и през нощта, съобщиха от Агенцията.

Още по темата
Глобени са и дружествата, с които АПИ има договор за поддържане на републиканските пътища в областите Варна и Добрич, заради забавени действия при усложнената обстановка в Североизточна България в края на януари. Няма да има никакъв компромис с почистването на републиканските пътища, заяви на брифинг председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски.

Той информира, че санкциите на поддържащите фирми на магистрала "Тракия" и на Софийския околовръстен път са на обща стойност около 50 000 лв. За дружествата в областите Варна и Добрич са общо 52 000 лв.

Глобите дисциплинират и ще бъдем безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми, категоричен е председателят на АПИ.

Той поднесе извиненията си на шофьорите, на които се наложи снощи да изчакват на магистрала "Тракия". Терзийски подчерта, че причините за ненавременните действия на поддържащото дружество са анализирани и са комплексни.

Аварийната лента е била заета от недобросъвестни шофьори и по тази причина се е наложило авариралият тежкотоварен автомобил, при 18-ти км на автомагистралата в посока Бургас, да бъде изтеглен от техниката от съседното платно за София. Това е затруднило машините да почистят своевременно платното за столицата.

По данни от поддържащото дружество настилката на магистралата в посока Бургас, е била обработена срещу заледяване и е имало около 2 см снежна покривка. Направете си извода дали е бил изряден и авариралият автомобил, след като се е завъртял на 2 см сняг, коментира Терзийски.

Председателят на АПИ призова водачите да бъдат дисциплинирани, да спазват правилата за движение и да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Когато се налага да се затварят за почистване и опесъчаване пътни участъци, да имат търпение и да не навлизат в аварийните ленти на магистралите, а шофьорите на тежкотоварните автомобили да не правят колони в двете ленти, защото се блокира снегопочистващата техника.

Настилките на съоръженията и в усойните места се обработват превантивно срещу заледяване и хлъзгавост. Затворен за снегопочистване е пътят Завет – с. Острово в област Разград, където вятърът е бурен и се образуват преспи на платното, каза Терзийски.

Коментари Напиши коментар

12

До теб, Мунчо

преди 2 години

До ИзвинетИ , амЪ:Олигофрий, може и да не те грее, ама нали ти точно, маймункесладка, беше се наврял в аварийната с твоята АГУ с гоуф, защото си "тарикат"...#дейбишикапутадейбиш

11

Коментар

преди 2 години

Глобили я една цистерна нафта!Че те снегорините два месеца при 20 градуса обикаляха с вдигнати гребла и сега както винаги изгориха и откраднаха нафтата и няма с какво да чистят!Винаги е така!

10

50 000 лева ???

преди 2 години

А колко е платила общината за НЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА ?Десет пъти в повече !После , защо имало всеки ден по 1 милионер в Бг ?