Снимка: архив, БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който се приема за покровител на пчеларите.

Днес е единственият ден от годината, в който се освещава мед в храмовете.

Свети Харалампий е живял през II и началото на III век. Той бил епископ в Тесалия, днешна Гърция. Езическите власти го изправили на съд. Дълго го убеждавали да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите.

Епископът обаче решително отказал. Тогава го подложили на страшни изтезания, но старецът с търпение и мъжество понасял всичко. Раните му по чудодеен начин заздравявали всяка нощ.

Виждайки неговото търпение и проявата на Божията сила, част от езичниците повярвали в Господ и приели християнството.

По-късно свети Харалампий бил осъден на смърт с посичане, но 113-годишният старец издъхнал на мястото на наказанието преди изпълнението на присъдата.

В различни краища на страната е разпространено вярването, че светецът е повелител на болестите, а в миналото жените не работили нищо на този ден, за да не влиза болест в дома им, припомня БНР.

 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 месеца

Повечето пчелари са умни и мъдри хора, но има и много "лош мат,риал" . Имахме няколко наследени кошера в едно село извън Варна, с идеята да има чист мед за нас и децата. Обаче местните почнаха да пипат инвентар, после и самите кошери, откраднаха 2те най силни семейства. Нищо не може да се остави и се откражда и сме към отказване. Като няма нищо, няма какво да се краде

7

Анонимен

преди 5 месеца

Лоша работа, щом измират и големи животни, а не само насекоми, представям си и ние, какви отрови поглъщаме. Никакво регулиране на отровите няма УЖАС!Ето какво следва/допринася едно червено поколение със закупени дипломи или "дарени" по линията на "активни борци против фашизма и капитализма"!!!!!!:))))))))))Варенето в собствен сос е аналогично!

6

до 2

преди 5 месеца

А дали тези пръскания не са предназначени да избиват нас хората?!