Снимка: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова връчи удостоверението за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар, съобщиха от правосъдното министерство.

На церемонията в Министерство на правосъдието присъстваха още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по чиято инициатива бе задвижена процедурата за получаване на българско гражданство на иранския лекар, както и Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Още по темата
"За мен е голяма чест и отговорност да връча удостоверението за българско гражданство на г-н Заргар и то по един много важен повод - за заслуги към здравеопазването на България. Нека винаги да имате признанието на българските граждани", каза министър Ахладова.

От своя страна министърът на здравеопазването проф. Ангелов заяви, че от днес редиците на българските лекари се увеличават с още един достоен български лекар. "Продължавайте на помагате на българите", пожела проф. Ангелов.

Д-р Заргар благодари за голямата чест и коментира, че от тук нататък като гражданин на България ще се стреми да отговори на високата оценка, която е получил от обществото.

Както е известно, роденият в Иран медик трябваше да напусне поста директор на болницата в Исперих заради законодателни промени, според които няма право да заема длъжността.

В крайна сметка близо 7000 души се включиха в гражданската инициатива под наслов "Подкрепа за българско гражданство на доктор Абдулах Заргар". На 5 февруари вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указ за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар.

Решението за предоставяне на гражданство на лицето е взето след запознаване на вицепрезидента с направеното на 29 януари 2021 г. предложение от министъра на правосъдието и доклад на Комисията по българско гражданство, съобщиха тогава от президентството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase