Снимка: БГНЕС
Проведени изследвания за ваксината на "Пфайзер" са доказали, че тя напълно неутрализира британския вариант. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
"През последните седмици в Националния център по заразни и паразитни болести започнаха интензивни проучвания, свързани със секвениране на целия геном на вирусните щамове, които са внесени у нас. Изследванията продължават и в следващите дни ние ще сме свидетели на това как този брой нараства.
 
Тук основното е, че вирусът така или иначе мутира, нищо ново не ни изненадва. Основното, което се знае и е сигурно, че този комплект мутации, тъй като говорим за вариант, в който има не една мутация – те са 11, но 9 от тях са в протеина на шипчетата. Част от тях засягат именно  този участък, с който вирусът се свързва с нашите клетки. Мутациите там са такива, че всъщност се залавят доста по-успешно. Това води до много по-голям брой вируси, които да ни заразяват. Но всички изследвания до тук показват, че няма данни да протича по-тежко, или смъртността да е по-голяма.
Още по темата
Проблемът тук е друг – когато се засегнат повече хора, ще има и по-голям брой с усложнения и по-голям брой смъртни случаи. Но процентното съотношение е същото, т.е. става дума за от 50 до 70% по-добро разпространение, но това е в геометрична прогресия и много бързо нарастват броя на случаите.
 
Но процентното съотношение на тежките случаи не е променено. Вирусът е същият, клиничните прояви са същите", каза още проф. Христова.
 
"При всички случаи имунитетът при естествено преболедуване ще бъде по-напрегнат и по-цялостен, защото при ваксиниране ние използваме само протеина на шипчетата в различни варианти. Дали като информационна PНK, като ДНK, която да го кодира или като готов протеин. Това са различните варианти на ваксините, но така или иначе всички те използват основната част на вируса, срещу която се изработват антитела", посочи Христова и продължи:
 
"Докато при разболяване ние имаме целия вирус и съответно антитела срещу всички части. Но при естественото разболяване разбира се, че има случаи на усложнения. Затова се прави и ваксината, защото това не е едно преболедуване, при което човек за 3-5-7 дни да се възстанови напълно. Много често остават сериозни и продължителни отклонения, в което е големият проблем. Тези отклонения са веднъж по линия на това, че се засягат малките съдове навсякъде, включително в мозъка, сърцето, белите дробове. Второ, белият дроб, ако е засегнат от вируса, се променя неговата функционалност и тези хора са със задух много продължително време", допълни проф. Христова.

Коментари Напиши коментар

28

Дедо

преди 1 година

Те Пфайзер не знае та камо ли нашите "професори"

27

Нане

преди 1 година

Обаче па сме предпоследни по ваксинация в еуросъюза, това говори, че не всичко е загубено за тоз Народ! Единствено холандците са с по малко от нас!И се гордеят, че са ни победили по тоз показател... А те, що бунтове му удариха...

26

Анонимен

преди 1 година

Единственото доказано е, че от Пфайзер расте коса, от китайската ти се дръпват очите, а от Спутник се пропиваш.