Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Осем области у нас са в червената зона за коронавируса, като с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а с най-ниска Търговище. София град се върна в тази зона, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на МЗ за коронавируса.

Той каза, че сме на 26-то място в ЕС и 6-то на Балканите по заболеваемост, а по смъртност на 13-то в ЕС.

По думите му дали ще минем по пътя на Франция с плавно нарастване или със сериозно нарастване зависи от това как ще се държим.

Още по темата
Резултатите ни дават разумна доза оптимизъм, че сме направили правилното до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие, каза здравният министър Костадин Ангелов, според когото постигнатото е много крехко.

Той посочи, че Европа е в патова ситуация и се готви за трета вълна.

Аз искам да сме готови, ако тя дойде у нас със силата, с която е там, каза още министърът и даде пример с тежката ситуация в Португалия.

Здравният министър призова българите към разум и спокойствие, че здравните власти мислят и осъзнават отговорността, която са поели.

Има известно раздвижване в столицата, затова ситуацията се следи на 12-часова база и във всеки момент сме готови да предприемем действие, каза министърът.

Заетостта на болничните легла за лечение на коронавирус е 32%, а на интензивните легла 38%, като най-висока е в Силистра, София област и Шумен.

Запазва се тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните от потвърдените случаи на коронавируса.

В момента 10 души заразяват 12, стана ясно на брифинга. При отваряне на ресторантите и тяхната работа прогнозите са 10 да заразяват 29 и заболеваемостта отново да стигне челните места в ЕС.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase