Снимка: Pixabay
Не трябва да си мислим, че децата са изцяло пощадени. Има деца, които могат да боледуват тежко от самия COVID-19, а могат да боледуват и асимптомно. Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова, асистент в Пловдивския университет, пред БНР.
 
Сред усложненията, които лекарите наблюдават при децата, са миокардит и тромбози.
 
По темата за ваксините срещу коронавирусната инфекция д-р Христиана Бацелова смята, че бързо ще бъде определена и доза за по-малките възрасти, за подрастващите под 16 години, когато са налични достатъчно данни от изпитвания. 
 
"Гледаме с очакване и с Израел, защото те заявиха, че ще започнат ваксинирането и при по-малките от 16 години, когато станат ясни резултатите от клиничните изпитвания за въздействието на ваксините", каза още тя.
Още по темата
 
Относно тестовете и вземането на материал за изследване епидемиологът обясни, че е важно как ще се навлезе в назофарингса, докъде ще се стигне и как ще се остърже лигавицата. Ако пробата не е взета правилно, ако само се погалва носа, имаме фалшиво отрицателен резултат.
 
"Чисто научно критиките към „Астра Зенека“ не са толкова основателни", смята д-р Бацелова. Според нея е важна ефективността при лицата над 75-годишна възраст, защото те може да не отговорят с желания имунитет.
 
"Не трябва категорично да се притесняваме от ефективността на „Астра Зенека“, това е една много добра ефективност. Аз лично не очаквах толкова ефективни ваксини да бъдат така бързо налични", коментира епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase