Снимка: БГНЕС

Българските граждани, които пътуват за Чехия, от 5 февруари ще трябва да представят отрицателен антигенен или PCR тест за Covid-19, направен не повече от 48 часа преди пътуването. Това съобщиха от МВнР.

Пет дни след пристигането си в страната гражданите следва да си направят отново PCR тест и да го представят на местната хигиенно-епидемична служба, като до тогава те са длъжни да се самоизолират.

Те са длъжни и да носят хирургична или предпазна маска стандарт FFP2 10 дни след пристигането си. Пристигащите в Чехия е необходимо предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр на пътуващия. Изключения се правят за международния транспорт, транзитно преминаващите през територията на Чешката република пътници, както и за трансграничните работници.

Шотландия затяга режима за пристигащите от чужбина, но се надява в началото на март да започне да облекчава противоепидемичните мерки, каза първият министър на шотландското правителство Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс и БТА.

Всички пристигащи директно в Шотландия, независимо откъде идват, ще трябва да остават под карантина.

Единбург освен това ще поиска британското правителство също да възприеме подобен подход, за да минимизира риска от това болни хора да влязат в Шотландия от Англия или  други части на Обединеното кралство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase