Снимка: Pixabay

С над 35 на сто рязко са скочили кражбите на лични данни от интернет. Изнудването в интернет за заплащане на откуп също е част от дейността, свързана с измама.

„Измама, зловреден код, спам, отказ от услуги, опити за проникване, събиране на информация, информационна сигурност и уязвимост, ботнет. Това са основните типове киберизмами в нашето интернет пространство“. Това каза пред БНР Васил Грънчаров, директор на дирекция „Мрежова информационна сигурност“ към Държавната агенция „Електронно управление“.

Още по темата

По думите му води се подробна статистика за установените типове кибератаки във и от българското интернет пространство. "Предупреждаваме публичните институциите, когато имаме данни за такива атаки и даваме препоръки какво да се предприеме. Сред измамите за миналата година най-разпространена е киберизмамата заради работата вкъщи. Регистрираните инциденти са нараснали в абсолютна стойност – 2087 са регистрирани за 2020 година, като 2019 година са били 1900, а през 2018 година – 1804“, каза още експертът.

Пуска се мейл, в който е имплантиран вирус с криптирана информация, като се заплашват получателите на тази информация, че ще им бъде разкрита кореспонденцията или лични данни и им се иска откуп, обикновено в криптовалути.

"На обществените институции сме препоръчали да уведомят служителите си да внимават, ако получат писма от непознати податели, да не отварят прикачените им файлове или линкове. Ако бъдат заразени с криптиращ софтуер, препоръчваме да не се плаща откуп, тъй като не е сигурно, че тези файлове ще бъдат възстановени“, каза още  Грънчаров.

По думите му се отбелязват две таргет групи, които са подложени на киберизмами и атаки - това са здравните власти за периода от април до юни миналата година, атаки, свързани с информация за Covid-19, а след април са нараснали атаките към финансовите институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase