Кадър: архив, Bulgaria ON AIR

COVID-19 измести грипа. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести, пред bTV.

По думите ѝ този процес се е наблюдавал по време на зимния период в Австралия. Там циркулацията на грип е била десет пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Тя обясни, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени различни ваксини за различните разновидности на вируса. „Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае „от ден до пладне“, защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса“, каза още експертът.

Още по темата

Доц. Николаева-Гломб уточни, че ваксините не се препоръчват за поставяне на деца и бременни жени, защото тези групи не са участвали в клиничните проучвания, а не защото препаратите са опасни за тях.

„Характерното за коронавирусите е, че при тях не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период“, заяви вирусологът и допълни, че идеята за ограничения в пътуването, ако човек е без ваксина, е трудно осъществима, защото при скоро преболедувалите не се препоръчва поставянето на доза.

Според нея имунитетът при всеки е индивидуален и не може да се каже конкретно след колко време трябва преболедувал човек да се ваксинира. Относно британския вариант на вируса тя уточни, че установяването му е трудоемък процес, а установяването на разпространението му е свързан с финансови ограничения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase