Снимка: Pixabay
В приютите за кучета все повече попадат животни от така наречените силни породи. Най често - питбули. В София започва кампания, насочена към хората, решили да си вземат куче от тази порода. 
 
От "Екоравновесие" намират женския питбул Мъфин преди около два месеца в столичния квартал "Малинова долина", съобщава bTV. Тя е била транспортирана до ветеринарна клиника, където е била прегледана обстойно.
 
"Мъфин е във видимо добро състояние и е енергична за разлика от стотиците други кучета от същата порода, които попадат при нас и които са в доста окаяно състояние. След нелеки процедури се опитваме да ги възстановим, ресоциализираме и предоставим на граждани, които искат да ги осиновят", разказа директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов.
 
Между 30 и 40 питбула пребивават месечно в приютите на общинското предприятие. През последните месеци има скок в изоставените кучета от тази природа. 
 
Веселин Асенов добавя, че Мъфин най-вероятно е била купена, за да участва в незаконни боеве, но не се е получило и е била изоставена.
 
"Хората трябва първо да са наясно с опцията за осиновяване. Трябва да са наясно и с отговорността, която поемат. Трябва да инвестират в животното, да го опознаят и да се съобразяват с нуждите му. Държим стопаните да осъзнават отговорността, която поемат, сдобивайки се с куче", каза Нина Огнянова, председател на сдружението "ВОТАН - нов живот за питбула".
 
Според нея питбулът е порода, която изключително много се привързва към човека. Не се очаква да проявява агресия към хора, но да изпитва нетърпимост към себеподобни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase