Снимка: БГНЕС
"Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата, с намалено работно време. Само "ни отворете". Това заявяват от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, пише в. Монитор. 
 
Около 85% от магазините на членове на БРА са затворени. Голяма част от тях нямат и нито един обект извън търговски център. Заради ограничителните мерки секторът за търговия на дребно е загубил стотици милиони левове. БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов, с което апелират за "спасяване от фалит на сектор търговия".
 
В писмото си затворените бизнеси настояват за "незабавно отваряне на търговските центрове", за да може "поне оцелелите да се опитат да завъртят колелото отново".
 
БРА изтъква и факта, че търговският сектор осигурява голяма част от приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки. На представителите на бранша не са нито опростени, нито намалени каквито и да са финансови тежести. 
 
"Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха", коментира Рая Попова, генерален секретар на БРА. "Ако продължаваме така, ще има още много фалити. От данъкоплатци, съвсем скоро всички ще станем посетители на бюрата по труда".
 
От организацията настояват да бъдат прелазгледани досегашните мерки и незабавно изплащане на помощта, колкото и малка да е тя. Търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата 10%, например, все още не са получили нито един лев помощ. 
 
"Програмата за подпомагане на малки и средни предприятия „Запази ме“ или 10% от намаления оборот, или беше крайно ненавременна, за да спаси едни, или крайно недостатъчна, за да помогне на други, или не достигна изобщо до трети", се казва в писмото. От мярката „Запази ме“ не могат да се ползват служители, като доставчици на стока, които са пряко свързани с дейността на магазините. В търговските центрове обектите, останали отворени, имат спад на оборотите до 90%, като същевременно не могат да разчитат на държавна помощ.
 
От БРА определят мерките за безопасност и хигиена, които търговските центрове и магазините в тях са въвели, като "далеч отвъд държавните стандарти". Те изчисляват, че са вложени средства в размер на няколко десетки милиона за дезинфекция, предпазни средства, филтри и лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране и др.
 
През ноември 2020 г., преди повторното затваряне, БРА предложи спешни мерки за спасяване на дребния бизнес, сред които: отсрочване на кредити, държавата да поеме разходите за консумативи, заплати, осигуровки, а работодателите, поради забрана да извършват дейност, да се освободят от данъци. "Нито едно искане не беше изпълнено", коментира Рая Попова. Тя даде пример със съседна Гърция, където държавата покрива 80% от наемите на затворения дребен бизнес.
 
В Холандия и Австрия пък подкрепата за сектора е между 70% и 80% от спада в оборотите.
 
Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. От БРА уверяват, че магазините може да се подготвят да отворят в рамките на 2-3 дни.
 
 

Коментари Напиши коментар

8

Пунта Кана

преди 4 месеца

Ха ха ха щели били да отварят.Смях,Амазон не е затварял.Нагледахме се на намусени,джукести прости продавачки.гледайки кръвнишки,че си им нарушил зверенето в телефона.Обучете си персонала,бизнесменчета първо ,че пукнат клиент няма да видите.

7

Анонимен

преди 4 месеца

Заради някакви си молове (като че ли баба ви и дядо ви не са живели без молове), където има магазини, които ги има навсякъде другаде, ще рискуват здравето и живота на хиляди граждани. И фитнесите, където се потят хората и най-лесно обменят вируса, и на тези мутри трябва да угодим. Понеже цялата нация ходи на фитнес и пращи от здраве. В същото време малките бизнеси с по 10 човека персонал и още толкова клиентела, просто се изпариxa!

6

Сандо

преди 4 месеца

хора мрът тия парцали искат да продават ... като мрът, поне да са модерно облечени сигурно