Снимка: БГНЕС
Не трябва да се подценяват отложените във времето последици след преболедуване от коронавирус. Не се говори много за последствията след прекарана коронавирусна инфекция, но те съществуват и възстановяването наистина е бавно. Това каза пред БНР общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Евгени Крайселски, който има и лични впечатления от срещата си със заболяването.
 
Лекарят изтъкна, че последствията са много разнопланови. "Не може да се каже – всички оплаквания са примерно от страна на сърдечно-съдова и дихателна система. Има си от храносмилателната, има си нарушения в неврологията, психиката. Някои си направиха панически атаки. Нарушения в съня. Изморяване, което е инцидентно, не е както докато си болен – непрекъснато да чувстваш умора. Трябва да се внимава с тези отложени във времето последици, за да не се пропусне нещо, свързано с усложнения, които са сериозни, тоест не са психогенни, а наистина съществуват."
 
Общопрактикуващият лекар изтъкна, че еднократното вдигане на температура след излекуване не означава, че коронавирусът се е завърнал. 
 
"Останалите вируси никой не ги е отменил. Единственият плюс е, че в момента грип няма", коментира Крайселски и отбеляза, че изолацията, маските, неприсъственото обучение на големите ученици са повлияли върху обичайната за този сезон епидемиологична обстановка.
 
На въпрос защо не се залага на откриване на ефективно лечение, а на ваксините, д-р Евгени Крайселски посочи, че сред причините са бързото протичане на болестта, високият процент на заболеваемост, липсата на достатъчно опит с това заболяване и променящите се схеми на лечение.
 
"До голяма степен нещата все пак опират до опцията голям брой хора да се ваксинират, за да може да се пресече разпространението на вируса", смята Крайселски. 
 
"Антиваксърските настроения са нормални. Много хора не желаят да се ваксинират", сподели още от практиката си д-р Евгени Крайселски. Според него много хора се успокояват заради намалелия брой на заразените. Той е скептичен по въпроса за скептиците и как може да бъдат убедени да се ваксинират.
 
"С една дума трудно. С две думи – много трудно."
 
Няма универсална рецепта за лечение на коронавируса. Вземат се предвид възрастта, здравословното състояние на пациента има ли други заболявания, какви са симптомите.
 
"Защото при много хора минава тихо, кротко и спокойно, няма смисъл да се тъпчат с излишни лекарства. Там, където нещата са по-сериозни – видя, че пада сатурация, започва да има проблеми от страна на белия дроб, там отиваме за хоспитализация. Тези, които са по средата, обикновено получават съвсем симптоматични лекарства. При коронавируса е желателно температурата да се сваля, не да се чака. Пият си течностите. Пият си витамини, добавки. Но в никакъв случай няма да му дам тутакси антибиотик, няма да му дам тутакси нискомолекулните хепарини, защото това не е правилно." 

Коментари Напиши коментар

8

Два диоптъра

преди 9 месеца

Някой от коментарите явно са от много "компетентни" хора, които имат опит с тази инфекция и знаят добре последиците за тях самите и за другите прекарали я или не. :-)"Защо да вярваме на някакво си джи-пи? Кво разбира, той пък ще ни каже. Фризьорката ми каза че това е прос грип итн итн.."

7

Анонимен

преди 9 месеца

национални предатели за всички които са за ваксини или "либерални ценности"

6

Вуйчо Ваньо

преди 9 месеца

Общопрактикуващия колко стотинки получи за тая изцепка?!?2хил. евро.... Може би 5хил?!?Някакво ДЖИ ПИ тръгнало да обяснява на коя система как влияло гриппчето...Все едно общ работник да обяснява как би се отразило земетресение с магнитуд 6 по Рихтер на 24та колона от конструкцията на МОЛ Сердика.