Снимка: Правителствена пресслужба

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Правителството одобри днес доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата
В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Вчера бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Коментари Напиши коментар

238

Анонимен

преди 3 месеца

Какви измамници!

237

АМИ , ДА...

преди 3 месеца

РУСКАТА ГАЗ Е ВЕЧЕ ЗА ПЕЙЗАНИТЕ ОТ СЪРБИЯ И ЕВРАЗИЯТА ОТ ГЛАДиатори НА пРОСИЯТА...ХА,ХА,ХААААААААА...

АЗЕРСКАТА Е С 20% ПО НИСКА ЦЕНА ОТ РУСКАТА!

ЧЕСТИТО РУСОФИЛЧЕТА...!

236

Шмекери

преди 3 месеца

До Анонимен Тоя пак не си пил хапчетата . За пореден път ,хайде от торбата с лъжите . Затова си имаме паметник -атомен реактор за 1,3 милиарда . Трябва да го сложат в центъра на Банкя ,да им напомня за гения дето е от там . И кво става с обещаното от 2009 година -500 лева минимална пенсия -800 лв .минимална заплата -Как беше?...НЕЗАБАВНО ,ВЕДНАГА -ГЕРБ ЗНАЕ КАК ? ФАНТАЗИИ И ЛЪЖИ !