Снимка: Правителствена пресслужба

Оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", може да се използва за нова мощност на "Козлодуй“, според експертни доклади.

Това бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

"След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още десет години", отбеляза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Наско Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. започна работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй", след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ "Белене" ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". "Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството", каза премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 3 месеца

Какви измамници!

75

Енергетик

преди 3 месеца

Не, Бойко Борисов, не може да се използва оборудването от АЕЦ Белене за АЕЦ Козлодуй. Технологията не го позволява, различни са. Това не ти е като да си смениш батерийките в дистанционното на телевизора. Всяко оборудване се изработва и настройва за конкретния проект, мощности, географски данни. Макар и близки като изпълнение и производство, двата проекта са на дистанция от 20г. и повече дори само по проектни измерения. Дори само електрическата част след реактора е друга. Защо пак лъжеш?

74

бацо

преди 3 месеца

Хей мисирки, колко пъти ще променяте смисъла и заглавието на статията за възхвала на Толупа. Ха ха ха