Снимка: Правителствена пресслужба

България вече е равноправен член на Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Официалната церемония по случай присъединяването на страната ни се проведе онлайн. В рамките на церемонията приветствия по случай членството на България в АЯЕ направиха генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и генералният директор на Агенцията Уилям Магууд.

След приемането на България в чакалнята на Еврозоната, страната ни има също повод за празник, коментира премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че България става 34-ата страна, член на тази организация. По думите му България показва отлични резултати и дава пример как се извеждат четири реактора от експлоатация и как се съхранява ядрено гориво. Борисов благодари за добрите думи и отличната оценка към страната ни за стриктно спазване на правилата за ядрената енергетика, съобщиха от правителствената пресслужба.

Енергийният министър Теменужка Петкова завяи, че това е много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в страната ни.

Според Петкова това е и безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите доказателства за сигурност и безопасност. По думите й ядрената енергетиката има особено голямо значение, защото тя е основен гарант за нашата енергийна сигурност. Постигането на европейските цели за климатична неутралност до 2050 г. на ниво Европейски съюз за България са невъзможни без използването на ядрена енергия.

Поздравления за всички, които направиха възможна тази историческа стъпка, но най-вече за министър-председателя Бойко Борисов и за екипа на Агенцията за ядрена енергия, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. Това е плод на нашите постоянни усилия да направим организацията по-глобална, по-приобщаваща“, добави Гурия. Генералният секретар на ОИСР изтъкна, че България е активен участник в глобалната сцена на ядрената енергия.

Той беше категоричен, че членството на България в АЯЕ е от полза за всички страни и Агенцията ще се възползва от богатия опит на България, като същевременно страната ни ще може да получи допълнителни идеи от дейностите на Агенцията и огромната мрежа от международни специалисти.

Генералният директор на АЯЕ Уилям Магууд също поздрави България за присъединяването й към Агенцията и изрази очакване за съвместна работа по широк кръг от въпроси.

Коментари Напиши коментар

6

бацо

преди 3 месеца

Новината не е нова, нито пък е постижение. Просто са уредили няколко комунистически калинки за представители. Да кажат колко ще плащаме за членство и какво да очакваме в замяна от една организация за икономическо сътрудничество, която да ни подпомогне с акъл в области където ни няма от години или сме на доизживяване или са бастисани.

5

Доцента

преди 3 месеца

До 4: Ами той не се хвали сам в случая. То си пише горе кой го хвали.

Аз да попитам за един приятел - лицето РР пребиваващ на дондуков 2 колко пъти изобщо е бил хвален за нещо от хора извън собственото му обкръжение?

4

Анонимен

преди 3 месеца

Костов и той като Тиквата не спираше да се хвали и да пропагандира "успехите", а реалността беше съвсем друга.