Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дори при частично разхлабване на мерките, случаите на COVID-19 ще се увеличат, защото заразата се разпространява по въздушно-капков път. Това обяви пред bTV доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника в Белодробната болница „Света София“.

По думите ѝ това не означава удължаване на „локдауна“. Тя допълни, че според нея има скрита заболеваемост, която не се отчита от официалната статистика.

„Мисля, че около 2 млн. българи вече са се срещали с инфекцията. Това означава, че всяка следваща вълна ще бъде по-слаба. Ние не можем да бъдем затворени завинаги“, каза още тя.

Доц. Велизарова обясни, че няма данни по-заразната мутация на вируса, която циркулира предимно във Великобритания, да причинява по-тежки симптоми. Тя допълни, че този щам е забелязан у нас още през юни месец.

„Въпрос на генетична разположеност на дадено население е по-високата или по-ниската възприемчивост на даден щам. Трябва да отворим частично от края на януари, учениците трябва да се върнат в клас – не може повече. Ще загубят пълна година“, добави тя.

Според пулмолога всички инфекциозни болести при определен процент от пациентите причиняват миокардит, независимо от възрастта, а COVID-19 не прави изключение.

„Много повече деца се заразяват от възрастните, отколкото те заразяват възрастните. Засега няма данни децата с диабет да прекарват тежко заболяването. Вирусният товар, който носят децата е много по-малък, затова разпространяват по-малко заразата“, добави експертът.

Доц.Велизарова посочи, че преди 10 дни се е ваксинирала и скоро ѝ предстои поставянето на втора доза. Тя обясни, че няма вероятност хората да не получат втората си доза от препарата, защото тя не е използвана за друг човек, а се съхранява. По думите ѝ до юни месец страната ни трябва да получи 1,5 млн. дози от препаратите на
„Пфайзер“/ „Бионтех“ и „Модерна“, като те ще стигнат за 750 хил. души.

„Това хич не е обнадеждаващо, защото при това количество ние няма да можем да посрещнем ваксинирани следващия есенно-зимен сезон. За векторната ваксина на „АстраЗенека“ в момента не са дадени много точни данни, казва се, че ефективността ѝ е между 70 и 90%. Аз бих избрала информационна РНК ваксина, защото тя е революционно постижение за човечеството“, каза още тя.

Коментари Напиши коментар

75

анонимен

преди 1 месец

До епидемиолог
Като не стана да ни зарибят с противогрипните да се боцкаме масово всяка есен от нашия си джоб, ще стане с пари на държавата, което си е пак от нашите данъци първоначално! За по-после ще видим! След като ваксината осигурява по-качествен и дълъг имунитет от преболедуването според някои експерти?! Както винаги финикийските знаци са определящи! Вирус има! Вируси и бактерии се разпространяват постоянно между хората откакто има хора!

74

Анонимен

преди 1 месец

А защо казва" бих избрала рнк ваксина", а не" ще избера"???

73

епидемиолог

преди 1 месец

Сигурно са и много повече от 2 милиона - без дори и са го усетили. И вече имат имунитет.
.Но това няма да ги спаси от божествения джус на Бил Гейц. Вече се готвят ваксинни паспорти !

А ако нямаше локдауни, а само да бяха предпазили уязвимите групи, отдавна да са и 6 милиона и да сме забравили за ковид и ваксини. Те затуй бяха и локдауни, дистанции, парцали за уста....за да додрапат до ваксините.