Снимка: Pixabay
"В периода от 13 март до края на май месец 2020 г. са подадени над 4000 нови сигнала за случаи на домашно насилие на телефон 112", заяви пред bTV Любомир Танев, директор на дирекция "Съвет по законодателство" към правосъдното министерство. Данните са за периода, в който в страната беше наложен първия локдаун заради коронавируса. 
 
Той обясни още, че у нас няма официалта статистика, която да следи случаите на насилие и се разчита на данни от МВР. 
 
Талев уточни, че към края на годината се отчита успокояване на ситуацията. 
 
"За 2020 г. са издадени над 3000 заповеди по Закона за защита от домашно насилие, като една заповед обикновено важе за повече хора", обясни Талев.
Още по темата
 
Предвиждат се законови промени, които да подпомогнат жертвите на насилие, лечението на самите насилници и налаганите им санкции. Според експерта ще бъде добавена двойно завишена санкция в случай на повтаряне на насилието. 
 
"Насилниците ще бъдат задължавани да посещават програма за справяне с агресията, както и такава за справяне със зависимости, ако имат такива", допълни още Талев. 
 
Предвиждат се нови мерки за закрила на жертвите в четири основни насоки, които ще бъдат оформени като социални услуги. Едната е създаване на денонощен телефон, по който ще може да се заяви когато някой е жертва на насилие и ще получи съвети за действие. 
 
Предвижда се да бъдат създадени и консултативни центрове, както и на нови кризисни центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase